Shekerbura – dessert

Shekerbura er en af de desserter som er med til at kendetegne den Aserbajdsjanske helligdag Novruz. Selvom der er få indgredienser i selve opskriften, kan det være lidt af en videnskab at lave dem, da formen og pyntet har meget at sige. Jeg er glad for at jeg havde min mor, der kunne hjælpe og vise mig hvordan det præcis skulle gøres. Hvis du gerne vil kaste dig ud i det, er det en god ide at se et par "How to" youtube videoer.

FyldTil 50 stk. person(er)

  • Hasselnødder250 g
  • Mandler250 g
  • Sukker500 g
  • Kardemomme1 tsk

DejTil 50 stk. person(er)

  • Mel1 kg
  • Usaltet smør500 g
  • Æggeblommer5 stk
  • Creme fraiche250 g

Fremgangsmåde

  1. Rist hasselnødderne og derefter fjern skaldet. Smut mandlerne og finhak begge nødder i en hakkemaskine. Bland dem sammen med sukker og stil skålen i køleskabet natten over. Bland en skefuld kardemmome i blandingen dagen efter når du skal bruge fyldet til at færdiggøre dine shekerbura.
  2. Hak smøren inde i melet indtil det bliver til ”sand-agtig” dej. Efterfølgende kom æggeblommer og cremefraiche ind i dejen og saml dejen med hænderne. Læg dejen i køleskabet og lad den hvile natten over.
  3. Tager dejen ud af køleskabet næste morgen og lad den står i stuetemperatur omkring 2-3 timer for man deler dejen i små portioner. Rul dejen i meget tyndt lag og skær små runde former med en krus på ca. 10cm i diameter. De små runde dejforme skal fyldes med en spsk fyld og klappes sammen, hvor man "fletter" kanten.
  4. For at lave mønstret på overfladen, skal an bruge et tilbehør der hedder maggash. Jeg har endnu ikke stødt på det i Danmark men kan se at man kan købe det via internationale online webshops. Maggash ligner en pincet med hakker på begger sider. Mønstret er meget gammelt, traditionelt og hedder "dzhanagi".
  5. Sæt dem på en bradepande og bag i ovnen ved 200 grader indtil de får lidt farve.
    Det er vigtigt at de ikke få for meget farve og bliver lige lidt gyldne.

Vil du gerne læse mere om Novruz, er du velkommen til at kigge på min blog, som fortæller lidt om helligdagen.

Husk også at du kan følge med i vores månedlige nyhedsbrev. Nyhedsbrevet vil indeholde månedens tema, en lækker pdf med råvarer i sæson samt en juice opskrift lavet af disse. Derudover vil der være en masse anden inspiration som fx andre madblogs der er værd at følge, lækre spisesteder, eksklusive konkurrencer og give aways m.m. Tilmeld dig her

Tags:, , ,

Kommentér 0 kommentarer

Dine oplysninger