low FODMAP-venlige pandekager med hindbærcoulis

Længe længe længe har jeg gået rundt med ondt og meget oppustet mave. Jeg har en mistanke om at der er noget jeg ikke kan tåle. I morgen skal jeg til lægen for at blive testet for gluten og laktose allergi. Men jeg har allerede taget sagen i egen hånd og lever lige nu på en low-fodmap kur. Jeg må sige at det har hjulpet på oppustetheden. Det er virkelig vildt. Så nu får i nogle af mine opskrifter, som måske kan inspirere dig og måske give dig en mindre oppustet mave. Her får du mine yndlings søndags pandekager. Altså mine low-FODMAP-venlig pandekager lavet af æg og banan og serveret med en hindbærcoulis. Det er yummi!

Salsa Roja (salsa af ristede tomater)

Jeg har været så heldig, at få fingrene i en bog sprængfyldt med mexicanske opskrifter! Den hedder 'Ægte Mexicanske Tacos' og forfatteren er Malin Erikson. Bogen er spækket med vildt lækre opskrifter, og billeder som virkelig får din mund til at løbe i vand, fotografen er Åsa Dahlgren og bogen er udgivet hos Nyt Nordisk Forlag. Jeg har afprøvet den her opskrift på salsa, som minder faktisk meget om den måde jeg selv laver salsa på - og derfor er jeg da også helt klart ret vild med den her opskrift ;) I Mexico bruger man en såkaldt comal, en tynd lerpande når man rister tomater og chilier. I Denne opskrift må ingredienserne gerne blive lidt sortnistrede i skallen - det gør bare salsaen fyldigere og dybere i smagen.

Cebolla Desflemada (saltede løg)

Jeg har været så heldig, at få fingrene i en bog sprængfyldt med mexicanske opskrifter! Den hedder 'Ægte Mexicanske Tacos' og forfatteren er Malin Erikson. Bogen er spækket med vildt lækre opskrifter, og billeder som virkelig får din mund til at løbe i vand, fotografen er Åsa Dahlgren og bogen er udgivet hos Nyt Nordisk Forlag. I bogen er der rigtig mange spændende og anderledes opskrifter på tilbehør til tacos og andet mexicansk mad, og lige den her opskrift fangede altså mit madhjerte, fordi jeg aldrig nogensinde har smagt noget der ligner - og jeg var helt vild med de her saltede løg!

Sommerdrink med mynte

Gry, min veninde, kom på besøg en dag i maj, og havde en kæmpestor potteplante med, som så viste sig at være mynte fra hendes lokale grønthandler. Gry satte mig i sving med at lave denne her lækre sommerdrink, som egentlig godt kan kategoriseres som en mojito uden alkohol. Mums.

Guacamole Con Manzana (Guacamole med æble)

Jeg har været så heldig, at få fingrene i en bog sprængfyldt med mexicanske opskrifter! Den hedder 'Ægte Mexicanske Tacos' og forfatteren er Malin Erikson. Bogen er spækket med vildt lækre opskrifter, og billeder som virkelig får din mund til at løbe i vand, fotografen er Åsa Dahlgren og bogen er udgivet hos Nyt Nordisk Forlag. I bogen er der et par spændende og anderledes opskrifter på guacamole, og jeg har valgt at afprøve en opskrift som kalder på æbler og rosiner! Meget spændende ;) Jeg har fulgt opskriften til punkt og prikke - hvilket ikke sker tit! Jeg synes at denne her guacamole smager utrolig godt, æblerne og rosinerne passer simpelthen så godt til den bløde avocado, så jeg er helt klart fan!

Hjemmelavet salsa

Når man laver mexicansk mad, så er det obligatoriske tilbehør selvfølgelig salsa! Her er min opskrift på en lækker salsa, som ikke er stærk og derfor også børnevenlig - du kan selvfølgelig spice den op ved at tilføje mere chili - og så er den også super nem at lave! Det hele bliver bagt i ovnen hvilket giver tomaterne en meget intens og sødlig smag - mums siger jeg bare.

Kylling Adobo (Filippinsk kylling)

Her får du opskriften på en lækker Kylling Adobo. En filippinsk ret som er vildt smagsfuld og klistret - og meget børnevenlig. Min datter havde de 'lækreste' snaskede fingre efter vi havde spist Kylling Adobo :p

Hjertesalat med mormor-dressing

Jeg elsker salat. I min verden, er der ikke et måltid uden salat. Her er en opskrift på en lækker sommersalat, der passer perfekt til sommerens grillaftener, eller de dystre vintermåneder, med mormor-dressing.

Speltpizza

Vi laver tit pizza hjemme hos mig, og det er alle med alle mulige former for pizzabunde, fx blomkålsbund, tortilla bund, mandelmelsbund - her er min opskrift på en pizzabund lavet på speltmel. Opskriften er til to bradepander.

Lakseroulade med purløg og varmrøget laks med peber

Super lækker, enkel og velsmagende lakseroulade uden gluten og laktose - som oven i købet er nem at lave! Min svigerfar er en af dem som ikke kan lide fisk, men sørme om han ikke var helt vild med den her lille lakseroulade! Og nu laver han den oven i købet selv når han får gæster - så den her lakseroulade kan helt klart anbefales!

Brunch på Restaurant Sult

En lørdag i marts tog jeg en veninde under armen, og tog på Restaurant Sult for at prøve deres brunch. Jeg havde nemlig hørt SÅ meget godt om den, plus, de skriver hvilke retter er gluten- og/eller laktosefrie, hvilket er top nice, for så skal man ikke spørge tjenerne hele tiden.

Boeuf Stroganoff

Boeuf stroganoff, eller bare bøf stroganoff, er en lækker oksekødsret med masser af paprika! En lækker ret som varmer sjælen, og maven, i denne kolde tid.

Kinesisk five spice kyllingelår med nudler

Kinesisk five spice! Nogle mener, at kineserne med deres femkrydderi har prøvet at balancere yin og yang med fem krydderier, andre at de har prøvet at forene de fire grundsmage: sødt, surt, bittert og salt med noget skarpt (for yderligere information omkring dette fantastiske krydderi, scroll helt ned). Denne ret er dejlig simpel, den smager fantastisk, og tager nærmest ingen tid at lave! Og hvis du ikke kender five spice krydderiet, så er den her opskrift udemærket til at få dig ud af starthullet ;)

Sunde madpandekager

Er du også gået på nytårskur og mangler inspiration til lækre retter med mindre kalorier eller de rigtige ingredienser? Her er mit bud på netop dette; sunde madpandekager, som også smager virkelig godt!

Chiagrød med mandelmælk

Det her er uden tvivl min yndlings morgenmad når det hele skal gå hurtigt og samtidig være sundt. Dagen før lægger du chiafrø i blød i mandelmælk og dagen efter har du en lækker chiagrød med mandelmælk. Det kan da ikke være nemmere og så er det oveni købet laktosefrit!

Misosuppe med lyssej

Siden jeg boede i England, har jeg været ret vild med misosuppe. Jeg blev nemlig på et tidspunkt indtroduceret til running sushi, og der var der så misosuppe ad libitum. Sidste år så jeg den her ret i Go' Appetit på Tv2, hvor Louisa Lorang lavede den - dog med rødt kød. Og jeg var så heldig at få fingrene i en pakke Clearspring Hatcho Miso fra naturesource.dk, så selvfølgelig skulle jeg lave misosuppe, dog med fisk. Fisk er godt, fisk er sundt, fisk skal spises året rundt!

Melon smoothie

Udover at jeg bruger min slowjuicer næsten hver dag, er jeg også begyndt at bruge min elskede blender i køkkenet. Den bliver tit brugt til supper men i dag blev det til en sund melon smoothie med nøddemælk, melon og banan! Den er sund, mættende og smager simpelthen alt for godt til du kan lade være!

Gluten- og laktosefri squashkage

Vi kender alle sammen gulerodskagen, hvad med squashkagen? Jeg kan faktisk bedre lide squashkagen fordi den er mere 'våd' en gulerodskagen. Den her opskrift kommer oprindeligt fra min søde nabo Tove, som har bagt den her kage i 30+ år - og her er så min version af den ;)

Chiagrød med chokolade

Chiagrød med chokolade er en dejlig måde at starte dagen på, selvom man skulle tro at den var syndig er den det overhovedet ikke. Chiafrø er de ultimative super frø! To skefulde af disse små frø rummer kalk svarende til flere glas mælk, mere omega-3 end en laksefilet og 30 % flere antioxidanter end blåbær. Flet dem ind i kosten – morgen, middag og aften. Spis chiafrø rå, hele eller knust. Lad dem spire på samme måde som karse, og put dem oven på din mad. Spiser du dem rå, er de gode at blande med tørrede frugter og som drys på morgenmad eller grønsager. Put dem også i dejen, når du bager. Endelig kan du blande 1 spsk. i et glas saft eller juice. Der er mange måder at spise chiafrø på, og her har du en opskrift på en chokoladegrød!

Æggewrap

Er du glutenallergiker? Eller vil du bare gerne undgå kuldhydraterne? Så er her en nem måde at lave en æggewrap på. Den smager helt fantastisk og er super sund!

Proteinbrød

Jeg har ladet mig inspirere af brød-opskrifterne på Proteinopskrifter.dk, og derudfra prøvet at sammensætte mit eget lille sandwichbrød. Det gik okay :) Og til formålet med at lave nogle små fine sandwiches til picnic, fungerede det helt fint.

Broccolisalat med miso og ingefær

Da jeg var gravid så jeg Louisa Lorang lave den her salat på Go' Appetit.. og lige siden har jeg tænkt "dét skal jeg lave!!" - så da jeg var så heldig at få en pakke Clearspring Hatcho Miso fra naturesource.dk tænkte jeg med det samme "broccolisalaten!". Så nu, 4 måneder efter, har jeg ENDELIGT fået lavet den her supre lækre og sprøde broccolisalat med miso, ingefær, lime og ristede sesamfrø.

Kyllingegryde

Kylling med tomat, gulerødder og chili. Yum Yum. En velsmagende simreret som slår igennem hver gang.

Æggesandwich med rejer

Meget moderne udgave af en sandwich med æg og rejer! Jeg laver jo ret meget mad med kun æggeblommen.. 'hvad skal man så bruge æggehviderne til?' tænkte jeg.. jamen den skal man da bruge til en æggesandwich! p.s. du kan også bruge hele æg

Eiks Huevos Rancheros

Huevos Rancheros er en spansk morgenmadsret. Den laves oprindeligt på en hulens masse peberfrugter, tomater, chili osv., men jeg kan ikke tåle peberfrugter, så derfor er den Eik-ish. Huevos Rancheros er fantastisk om morgenen, til frokost eller som aftensmad.

Laksepakke

Når man er på barsel, har man brug for hurtig mad, der selvfølgelig også er lækker! Det fede ved fisk, udover at fisk selvfølgelig er smaddersund og i Danmark spiser vi generelt ALT for lidt af det, så er den ret hurtig at tilberede! Jeg elsker laks, så derfor har jeg valgt denne fisk til denne uges tema.

Mørbradgryde

Denne ret minder mig på mange måder om min mormor. Hvert eneste år på hendes fødselsdag, blev hele familien inviteret på mørbradgryde, så nu ville jeg prøve at gøre hende kunsten efter, på trods af jeg aldrig nåede at få hendes opskrift. Men men men, denne version blev ganske vellykket, hvis jeg selv skal sige det, og så er den selvfølgelig fri for mælkeprodukter.

Laktosefri kanelsnegle

Okay, vi indrømmer det gerne - vi er pjattet med kanelsnegle! Derfor sker det også, at der bliver bagt lidt ekstra, så vi altid har et par stykker i fryseren som er lige til at tø op en dejlig søndag morgen. De er både forsøgt lavet med glasur, kagecreme og uden pynt på toppen og konklusionen må være, at vi kan lide dem uanset hvad. Mums! :o)

Granatæblefromage med små granatæblebomber

Jeg fik lyst til at prøve at lave en fromage som ikke består af citron eller appelsin. Denne er en granatæblefromage, som har hele granatæblekerner der eksploderer i munden når man tygger på dem. Det er super lækkert! Opskriften er i den grad inspireret af Eiks Citrusfromage, som jeg synes var super god, blandt andet fordi den er laktosefri og dermed ikke indeholder fløde.