Baklava

Det tager 100 år at lave baklava men kun 100 sekunder at spise... Men ved I hvad, det er det værd for det smager virkelig himmelsk! Nu hvor det er fredag, har man jo også hele weekenden til at lave det :)

FyldTil person(er)

  • Valnødder500 g
  • Sukker500 g
  • Kardemmome1 tsk

Dej - del 1Til person(er)

  • Gær30 g
  • Mælk500 ml
  • Sukker1 spsk
  • Salt1 knivspids
  • Mel12-14 spsk

Dej - del 2Til person(er)

  • Æg1 stk
  • Mælk150-200 ml
  • Smør200 g
  • Mel800-1000 g

SirupTil person(er)

  • Vand250 ml
  • Sukker250 kg
  • Honning2 spsk
  • Safran2-3 stænger
  • Citronsaftfra halvcitron

YderligereTil person(er)

  • Smør400 g
  • Æg1 stk
  • Safran5-6 stænger
  • Hasselnødderca.40 stk

Fremgangsmåde

  1. Rist valnødderne i ovnen til de bliver lidt gyldne. Ryst dem i en håndklæde så skaldet falder af. Du vil ikke være i stand til at få det hele af men jo mere jo bedre. Finhak valnødderne igennem hakkemaskinen og bland den med sukker. Stil den i køleskabet natten over. Bland kardemmome i inden de skal bruges sammen med dejen.
  2. Oplys gæren i 500 ml lunken mælk i en skål. Tilsat 1 spsk. sukker, lidt salt og 12-14 spsk. mel. Rør godt alt sammen. Massen skal ligne yoghurt masse. Læg skålen til side til hævning i 30 minutter. Massen skal røres et par gange undervejs.

    Imens smelt 200 gr. smør eller margarine og når den er smeltet, tilsat resten af mælken til den. Tag en anden skål, hæld 500 gr. mel i den. Tilsat gæremassen, æg, smeltet smør med mælk og ælt dejen.
  3. Tilsat efterhånden resten af melet. Det er ikke nødvendigt at bruge det hele 1 kg mel i dejen. Mængden er meget afhængig af melets kvalitet. Det vil svarer til ca. 2kg dej.
    Ælt dejen ret godt, til den er smidig og ikke holder sig fast til hænderne. Dæk dejen med en fugtig klud og læg den til et lunket sted i 0,5 time. Ælt dejen imens en gang.

    Del dejen til 13 lige dele. 11 dele skal laves til små boller og sidste 2 skal samles sammen og laves således til en bolle. Så bliver den sidste, 12. bolle er 2 gange så store, end andre 11. Læg de 12 boller på en viskeklud og dæk dem med en fugtig klud.
  4. Spray bradepanden med olie. Tag valnøddeblandingen ud af køleskabet, tilsæt malede kardemomme til massen og bland alt sammen igen.
    Begynd med at rulle små boller ud til et tyndt lag. Tag en ad gangen og rul den ud så tynd som muligt. Når dejen er udrullet, skær den i brændepandens størrelse og læg den med hjælp af kagerullen ud på brændepanden. Det samme skal laves med 2. bolle. Det vil sige, at 2 lag af dejen skal lægges ud i brændepanden uden noget. Når 2. lag er stillet ud på panden, skal den dækkes med et tyndt lag af valnøddeblandingen. Efterfølgende skal der skiftevis dej og valnøddeblanding på bradepanden.
  5. Når man har rullet den sidste bolle ud og placerede den på toppen, skærer man dem på tværs. Først skal I med skarp kniv skære pakhlava på tværs med lange vertikale linjer, så da dannes en slags ”bånd”. Hvert bånd skal ikke være bredere end 2,5 sm.
    Nu skal I vende brandepanden 45 grader til højre og beskære pakhlavaen således, at der dannes små romber. Så er I færdige med at beskære pakhlavaen og kan begynde med at pynte den.
    Sæt en hasselnødde i midten af hvert stykke. Pisk ægget med safran tråde og pensl den på overfladen. Stil bradepanden i en forvarmet ovn på 200 grader. Bag den i 5 minutter.

    Imens smelt usaltet smør. Efter 5 minutters bagetid tager bradepanden ud og I kan se, at kanterne på pakhlavaen har adskilt sig. I åbningerne hæld smeltet smør (ikke margarine!). Læg brændepanden tilbage til ovnen og fortsat med at bage den i 15-20 minutter indtil pakhlava får gylden overflade.
  6. Nu skal siruppen forberedes. Held sukker og vand i en kasserolle og bland den på komfuret. Når blandingen er varmt og sukkeret er næsten oplyst, tilsat honning, citronsaft og safrantråde til siruppen. Lad siruppen småkoges i 10 minutter i mellemblus og så skru ned for komfuret, så siruppen beholdes varmt.

    Når baklava's overflade er gylden, tag den ud og hæld siruppen ovenpå hele baklava. Hæld den yderst forsigtigt, at valnøddeblandingen ikke kommer op på overfladen. Det er vigtigt at du hælder det forsigtigt, da valnøddeblandingen kan ellers komme op på overfladen og kommer ikke til at se så godt ud. Sæt bradepanden i ovnen og lad den bages i ovnen 5 minutter til.

    Tag denud af ovnen og lad den stå og afkøles. Det er vigtigt at du skær og tage baklava ud af bradepanden inden den er kølet helt ned, fordi når de bliver helt kolde, bliver det meget svært at adskille dem fra hinanden.

Vil du gerne læse mere om Novruz, er du velkommen til at kigge på min blog, som fortæller lidt om helligdagen.

Husk også at du kan følge med i vores månedlige nyhedsbrev. Nyhedsbrevet vil indeholde månedens tema, en lækker pdf med råvarer i sæson samt en juice opskrift lavet af disse. Derudover vil der være en masse anden inspiration som fx andre madblogs der er værd at følge, lækre spisesteder, eksklusive konkurrencer og give aways m.m. Tilmeld dig her

Tags:, , ,

Kommentér 0 kommentarer

Dine oplysninger